Nola egiten dugu SAALDA?
“Erakutsi egin behar duzu nola prestatzen den SAALDA”. Nire emazteak esan zidan hau. Delikatetxera eraman nuen ikusi zezan nola egiten duten SAALDA eta konbentzitu ninduen prozesua dokumentatu nezan (bisita gidatuak antolatzea baino errazagoa da).
Berez, hezur-salda eta sukaldean egiteko hondoa prestatzeko jarraitu beharreko prozesua oso erraza da.
Beheko bideo laburrean ikusi dezakezu Delikatetxeko lagunek jarraitu zuten prozesua SAALDA eta HOONDOa prestatzeko gure azken ekoizpena egin genuenean.
Azken ekoizpen hau dokumentatu nahi izan nuen jendeak ikusi dezan nolakoa den prozesua. Berez, ez dago misteriorik. Lana txukun eta zorrotz egitea da sekretu bakarra, bertako ekoizleei erositako osagaiak erabiltzeaz gain.
SAALDA egiteko behi-hezurrak, tipulak, porruak, azenarioak, apioa, gatza eta sagar-ozpina nahasten ditugu marmitan, bero-beroa dagoen urarekin batera. Hogei orduz egosten da, horrela lortzen dugulako kolagenoa askatzea hezurrek.
HOONDOaren errezetan hainbat haragi mota erabiltzen ditugu (landako oiloarena eta behi-hegal eta hezurrak), tipula, porrua, azenarioa, apioa, gatza eta shiitake perretxikoak.
Bata zein bestea egosi ostean ontziratu egiten dugu eta azken pausua autoklabean sartzea da. Maria bainu moduko bat ematen diogu bertan. Honi esker iraungipen-data luzea lortzen dugu, inolako kontserbanterik bota gabe.